Астероид с размер между 18 и 40 метра ще прелети близко до

...
Астероид с размер между 18 и 40 метра ще прелети близко до
Коментари Харесай

Утре астероид с размера на жилищен блок ще прелети край Земята

Астероид с размер между 18 и 40 метра ще прелети близо до Земята. Според учени явлението не е извънредно, само че не постоянно е безвредно, написа bTV. Астероидът #2019EA2 ще премине около Земята на 22 март към 4 ч. сутринта българско време. Големината му е колкото един жилищен блок.

„ Това е тяло, което се движи сред орбитите на Венера и Земята, като от време на време минава ту покрай Венера, ту покрай земята ”, изясни физикът от Българска академия на науките Пенчо Маркишки.

Вероятността метеоритът да удари Земята е оскъдна. Според учени сходно нещо няма да се случи в околните 100 години. Един от най-запомнящите се случаи на паднал метеорит в последните години е Челябинският – през 2013 година. Неговият размер обаче е два пъти по-малък от метеорита, който ще премине около Земята в петък.

„ В взаимозависимост от състава му #2019EA2 би предизвикал разнообразни типове вреди. Все отново ще има изпотрошени прозорци, ще има изпочупени покриви. И най-вероятно, в случай че е железен – би оставил дребен кратер ”, изясни търсачът на астероиди Георги Пенев.

Подобни небесни тела с размери под 50 метра се смятат за дребни. Лошото при тях обаче е, че ги засичат надали не в последния миг. И въпреки на доктрина да не са рискови за нас, в случай че посоката им е перпендикулярна на земната атмосфера, могат да нанесат съществени вреди. Затова напъните на учените са ориентирани към създаването на способи, с които дребните метеорити да бъдат забелязвани по-рано.

На 22 март #2019EA2 ще може да се следи от Земята, само че с поне средно мощен телескоп.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР